Το Νο1 Φαρμακείο για Συμβουλές Υγείας
 

ΦΙΛΤΡΑ ΦΙΛΤΡΑ

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, μη μεταδοτική που υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 1-3% του πληθυσμού. Εμφανίζεται με τη μορφή υπερκεράτωσης, πάχυνσης δηλαδή της επιδερμίδας και έχει σαν αίτια γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ανοσολογικούς παράγοντες. Τα προϊόντα κατά της ψωρίασης φροντίζουν το πάσχον δέρμα και σας χαρίζουν αίσθηση άνεσης και ανακούφισης.

 

Που οφείλεται η ψωρίαση;

Αίτια

Η ψωρίαση δεν οφείλεται σε μόνο μία αιτία, αλλά πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, δηλαδή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Η ακριβής αιτιολογία της ψωρίασης δεν έχει διελευκανθεί και παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα διαταρραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και γι'αυτό χαρακτηρίζεται ως ανοσολογικώς διαμεσολαβούμενο νόσημα.

Η επιδερμίδα στο ψωριασικό δέρμα αντικαθίσταται πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με το φυσιολογικό δέρμα- μέχρι και 7 φορές γρηγορότερα. Έτσι, η ανανέωση των κερατινοκυττάρων του δέρματος (διαδικασία της κερατινοποίησης) αντί να διαρκεί 28 ημέρες, διαρκεί 4 ημέρες, με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας (υπερκεράτωση).

Η κληρονομικότητα (γενετικοί παράγοντες) φαίνεται πως συμμετέχουν στην εμφάνιση της ψωρίασης, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος εμφανίζει ψωρίαση χωρίς κανένα συγγενή πάσχοντα στην οικογένεια, ή αντίθετα τα παιδιά ενός γονιού με ψωρίαση, να μην εμφανίσουν ποτέ ψωρίαση.

 • Η ψωρίαση είναι πολυπαραγοντική νόσος και οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ανοσολογικούς παράγοντες.
 • Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.
 • Η ψωρίαση εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλει εξίσου και τα δύο φύλα.
 • Η ψωρίαση είναι μια νόσος με πολλά πρόσωπα, αφού η κλινική της εικόνα εξαρτάται από τη μορφή και την εντόπισή της.
 • Η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες (εκλυτικοί παράγοντες) μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ψωρίασης:

 • Στρεπτοκοκκική λοίμωξη: συνήθης αιτία για πονόλαιμο και φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, αποτελεί εκλυτικό παράγοντα εμφάνισης σταγονοειδούς ψωρίασης, σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες
 • Ορμονικοί παράγοντες: υπάρχει μια έξαρση της εμφάνισης της ψωρίασης κατά την εμμηναρχή (όταν ξεκινά η περίοδος) και την εμμηνόπαυση (όταν η περίοδος σταματά). Επιπρόσθετα παρατηρείται βελτίωση κατά την εγκυμοσύνη.
 • Φάρμακα: ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα ψωρίαση όπως το λίθιο (αντικαταθλιπτικό), ορισμένα αντιύπερτασικά (b-blockers), και η απότομη διακοπή των συστηματικών κορτικοστεροειδών . Ωστόσο, ο ασθενής με ψωρίαση δεν θα πρέπει να σταματά μόνος του τη φαρμακευτική του αγωγή, αλλά σε συννενόηση με το γιατρό του θα δίδεται η πιο κατάλληλη θεραπεία που να μην επιβαρύνει τη ψωρίαση.
 • Ο τραυματισμός είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ψωριασικών βλαβών μέσω του φαινομένου Koebner.
 • Ψυχολογικοί παράγοντες (άγχος, stress): σε ορισμένους ανθρώπους παρατηρείται επιδείνωση της ψωρίασης όταν βρίσκονται υπό συνθήκες έντονου άγχους αλλά και ισχυρό ερέθισμα για την πρόκλησή της
 • Το αλκοόλ και το κάπνισμα έχουν επιβαρυντικό ρόλο στη ψωρίαση.

Ένα είναι σίγουρο: η ψωρίαση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ!

Η ψωρίαση είναι μια νόσος με πολλά πρόσωπα, και η κλινική της εικόνα εξαρτάται από τη μορφή και την εντόπισή της.

πηγή: Ιατρείο Ψωρίασης Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός