Το Νο1 Φαρμακείο για Συμβουλές Υγείας
 

ΦΙΛΤΡΑ ΦΙΛΤΡΑ

ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Καλοκαιράκι...και θέλετε ένα όμορφο, υγιές και ομοιόμορφο μαύρισμα σε όλο σας το σώμα. Τα προϊόντα μαυρίσματος βελτιστοποιούν το μαύρισμα σας και τη διάρκεια του, ενώ τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του θρέφουν κι ενυδατώνουν σε βάθος το σώμα σας. Οι ενεργοποιητές μελανίνης που περιέχουν σε συνδυασμό με την αντιηλιακή προστασία, τα κάνουν Νο1 στην προτίμησή σας.

INTERMED Luxurious Sun Care Dark Tanning Oil 200ml - 34%
9,00  5,90 
INTERMED Luxurious Sun Care Tanning Oil SPF6 200ml - 35%
9,88  6,42 
- 60%
15,63  6,25 
AVENE Huile Solaire SPF30 Αντιηλιακό Λάδι 200ml - 50%
22,90  11,45 
FREZYDERM Sun Screen Clear Spray SPF20 150ml - 40%
19,72  11,83 
FREZYDERM Sun Screen Tan Accelerator SPF10 150ml - 40%
27,54  16,52 
FREZYDERM Self Tan Body Shape 150ml - 40%
26,78  16,07 

Μαύρισμα ασφαλές για την επιδερμίδα

Το να κάνουμε ηλιοθεραπεία και να απολαμβάνουμε τον ήλιο μας φτιάχνει τη διάθεση, μερικές φορές όμως δεν είναι τόσο καλό για την επιδερμίδα μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια ανασκόπηση στις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία UV, Ιδού, λοιπόν, τα τελευταία νέα στην ομορφιά για να μαυρίζουμε καλύτερα… και κυρίως με ασφάλεια.

Τι είναι το «Κεφάλαιο Ήλιος»;

Κάθε άνθρωπος διαθέτει ένα «κεφάλαιο ήλιος». Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο σαν ένα αποθεματικό από το οποίο αντλούμε κάθε φορά που εκτιθέμεθα στον ήλιο. Όταν γεννιόμαστε, τα κύτταρα του δέρματός μας έχουν την ικανότητα να αναπλάθονται από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Όμως το «κεφάλαιο ήλιος» δεν είναι ανεξάντλητο, και το χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το δέρμα που εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο εξασθενεί πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα. Στην πορεία της ζωής μας, το δέρμα συσσωρεύει τιςβλαβερές ακτίνες, όπως είναι οι ακτίνες UV, μέχρι που κάποια στιγμή δεν μπορεί πλέον να τιςαπορροφήσει. Και τότε είναι που οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και του ηλίου γίνονται ορατές.
Πρώτο σημάδι: η εμφάνιση καφέ κηλίδων στο πρόσωπο. Μετά, γραμμές και πρόωρες ρυτίδες αρχίζουν να δημιουργούνται γύρω από τα μάτια… Η εμφάνισή τους είναι ένδειξη ότι το δέρμα έχει πράγματι υποστεί βλάβες σε βάθος.

Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στις ακτίνες UV;

Δυστυχώς όχι. Κάθε άνθρωπος έχει από τη φύση του διαφορετικό φωτότυπο δέρματος, περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία. Συνολικά υπάρχουν 7 φωτότυποι.Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι με σκούρα, καστανή και σταρένια επιδερμίδα είναι περισσότερο προστατευμένοι, χάρη στην παρουσία μεγάλου ποσοστού μελανίνης. Από την άλλη πλευρά, οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες είναι υπερευαίσθητες απέναντι στις ακτίνες UV και τον ήλιο. Ωστόσο, σε όποιον φωτότυπο κι αν ανήκετε, το δέρμα πάντοτε χρειάζεται αντιηλιακή προστασία.

Ένα ηλιακό έγκαυμα συνεπάγεται οπωσδήποτε και δερματικές βλάβες;

Ναι. Το ηλιακό έγκαυμα είναι αποτέλεσμα της «υπερβολικής δόσης ήλιου» στην επιδερμίδα. Τη στιγμή του εγκαύματος, το δέρμα υπερθερμαίνεται, και αργότερα ξεφλουδίζει, όμως το βαθύτερο σοκ που υφίσταται είναι πολύ πιο σοβαρό. Η φυσική ικανότητα των κυττάρων να αναπλάθονται δεν είναι πλέον αρκετή. Οι βλάβες που προκαλούνται είναι μη αναστρέψιμες.

Μαύρισμα με ασφάλεια: είναι εφικτό;

Μόνο αν ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες για ασφαλές μαύρισμα και τις συμβουλές τωνειδικών του Εθνικού Ινστιτούτου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας : - αποφεύγουμε τις ώρες μεγαλύτερης επικινδυνότητας (από 12:00 μ.μ. έως 16:00 μ.μ.) - χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, έναςυψηλός δείκτης προστασίας δεν εμποδίζει την αύξηση της μελανίνης (φυσική χρωστική τουδέρματος στην οποία οφείλεται το μαύρισμα).

Μήπως μια συνεδρία σολάριουμ θα με βοηθήσει να μαυρίσω πιο γρήγορα;

Σίγουρα όχι! Το ακριβώς αντίθετο. Μέσα στον θάλαμο μαυρίσματος διαχέεται στο δέρμα πολύ υψηλή δόση ακτινών UVA σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την οξείδωση της μελανίνης και την επίτευξη μαυρίσματος μετά από 15 λεπτά κάτω από τις ειδικές λάμπες. Όμως, το μαύρισμα αυτό είναι τεχνητό και επικίνδυνο, δεν διαρκεί, και δεν προστατεύει το δέρμα. Από τον Ιούλιο του 2009, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (CIRC) έχει κατατάξει ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο τις υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπονται από τις λάμπες μαυρίσματος.

Υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν το μαύρισμα;

Φυσικά, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν στην προετοιμασία τηςεπιδερμίδας πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Benjamin Bauquin, «αρκεί να καταναλώνουμε καθημερινά, δύο εβδομάδες πριν από την έκθεση, αντιοξειδωτικά καροτενοειδή που είναι γνωστά για τη συμβολή τους στο μαύρισμα της επιδερμίδας». Τα καροτενοειδή αυτά απαντώνται σε όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικάόπως: στα καρότα, τα μάνγκο, τα βερίκοκα, τις κόκκινες πιπεριές, τις φράουλες, τα κεράσια, τιςκολοκύθες, τις ντομάτες, το νεροκάρδαμο… Να θυμάστε: «όσο πιο έντονο το χρώμα του φρούτου, τόσο πιο ώριμο και πιο πλούσιο σε καροτενοειδή είναι! Σαν τελευταία επαγγελματική συμβουλή για τη βέλτιστη απορρόφηση της Β-καροτίνης, σας προτείνω να προσθέσετε μικρή ποσότητα κάποια λιπαρής ουσίας, όπως 1-2 καρύδια ή λίγες σταγόνες ελαιόλαδο» καταλήγει.

Προετοιμάστε το μαύρισμά σας με αυτό το εύκολο και γρήγορο κοκτέιλ

Για ένα ποτήρι περίπου 250 ml, βάλτε στον αποχυμωτή: 3 καρότα (μικρά), ½ μάνγκο (ώριμο), 5 φράουλες. Διακοσμήστε με ένα φυλλαράκι μέντας. Ιδανικά, συνιστάται να πίνετε τον χυμό αυτόν κάθε πρωί. Ωστόσο, αν δεν βρίσκετε στην αγορά μάνγκο, μπορείτε άνετα να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο χρωματιστό φρούτο ή λαχανικό της αρεσκείας σας, όπως την ντομάτα.