Το Νο1 Φαρμακείο για Συμβουλές Υγείας
 

Παιδικά

Η ανάγκη των παιδιών για θρεπτικά συστατικά είναι μεγάλη, αλλά πολλές φορές η άρνηση τους να καταναλώσουν κάποια τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία δεν τους επιτρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και να λαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.To ikiapharm με τη μεγαλύτερη φροντίδα επέλεξε τα καλύτερα παιδικά συμπληρώματα διατροφής για τους μικρούς σας θησαυρούς.

Frezyderm Prodilac Immuno Shield Start 10 φακελάκια - 30%
12,72  8,90 
SEVEN SEAS- BION 3 Junior 30tabs - 25%
14,70  11,03 
SEVEN SEAS Minadex Tonic 100ml - 25%
9,20  6,90 

Να δώσω στο παιδί μου βιταμίνες;

Δεν θα θέλαμε να σταθούμε στους τρόπους και τη μαεστρία με την οποία μια μαμά μπορεί να κρύψει τη ντομάτα στη φακή, γιατί τότε θα μπαίναμε στα χωράφια των μυστικών υπηρεσιών του FBI και κανείς δεν το θέλει αυτό. Αντίθετα, θα αναφερθούμε σε ένα έξτρα «όπλο», που όλες οι μαμάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν άφοβα, προκειμένου εξασφαλίσουν καλύτερη θρέψη στα αγγελούδια τους!

Δυστυχώς, παρά την πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα της υγιεινής διατροφής των παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, δεν τρέφεται σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών. Η αλλαγή του τρόπου διατροφής, αλλά και της ίδιας της τροφής είναι δύο σοβαρές παράμετροι, που ευθύνονται για τις αστοχίες στην επαρκή θρέψη του οργανισμού, τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά. Η κατάσταση αυτή προδιαθέτει για την ανάπτυξη νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή. Επίσης, η έλλειψη μετάλλων και βιταμινών, κατά τα πρώιμα στάδια της ζωής, επιδρά αρνητικά στις νοητικές επιδόσεις των παιδιών σχολικής ηλικίας και των εφήβων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για τη Διατροφή της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), οι ομάδες που επίσημα διατρέχουν ιδιαίτερο διατροφικό κίνδυνο, περιλαμβάνουν:

- Παιδιά και εφήβους από φτωχές οικογένειες.

- Παιδιά και εφήβους με ανορεξία, κακή ή ιδιότροπη όρεξη ή κακές διατροφικές συνήθειες.

- Παιδιά που βρίσκονται σε δίαιτα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

- Παιδιά και έφηβοι που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα ή έχουν περιορισμένη ποικιλία τροφίμων.

- Παιδιά με σύνδρομα γαστρεντερικής δυσαπορρόφησης ή άλλες ασθένειες.

Η ορθή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής δεν ενέχει κίνδυνους για την υγεία, ενώ από την άλλη υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ωφελήσει καίρια κάποιες μεταβολικές λειτουργίες του παιδιού.

Ως «ιδανικό» πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αυτό που:

- Είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά.

- Έχει σύσταση με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης.

- Έχει χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K) 

Είναι σημαντικό επίσης, να προσφέρεται από εταιρίες που ακολουθούν GMP οδηγίες στην παραγωγή του και στη συσκευασία του να αναφέρεται η περιεκτικότητα κάθε συστατικού. 

Η αγορά του καλό είναι να γίνεται αποκλειστικά από το φαρμακείο. 

Παράλληλη λήψη Ω3 λιπαρών οξέων, ενισχυμένα με την απόλυτα απαραίτητη βιταμίνη D, για παιδιά που δεν καταναλώνουν πάνω από 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, κρίνεται απαραίτητη για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού! 

Το ιδανικό συμπλήρωμα Ω3 πρέπει να:

Έχει επαρκείς ποσότητες σε EPA & DHA και να κατασκευάζονται χωρίς χρήση γενετικά τροποποιημένων πρώτων υλών. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι, να μην περιέχουν τοξικές ουσίες όπως (αφλατοξίνες,βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά,φυτοφάρμακα κ.ά.)

Η θεραπεία με μεγάλες δόσεις βιταμινών ή «ορθομοριακή ιατρική», όπως αποκαλείται, κατά την οποία οι βιταμίνες χορηγούνται σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις για καταστάσεις που ποικίλουν, από τη νοητική υστέρηση μέχρι τη δυσλεξία, δεν έχει καμία αποδεδειγμένη επιστημονική εγκυρότητα και μπορεί να ενέχει αρκετούς κινδύνους.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν συνιστάται ως υποκατάστατο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει και να χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή επιμορφωτικών και διαιτητικών μέτρων!

  

Γράφει η Αννίτα Σκουτέλα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος