Το Νο1 Φαρμακείο για Συμβουλές Υγείας
 

ΦΙΛΤΡΑ ΦΙΛΤΡΑ

ΠΑΝΑΔΕΣ

Μόλις μια γυναίκα ανακαλύψει κάποια καφέ κηλίδα - πανάδα στην επιδερμίδα της, η πρώτη της σκέψη είναι «κηλίδα γήρανσης!». Συνηθίζεται λοιπόν να συνδέεται η νεανικότητα με τη φωτεινή και ομοιόμορφη επιδερμίδα. Τα προϊόντα κατά των πανάδων υπόσχονται ομοιόμορφη επιδερμίδα και νεανική όψη στο δέρμα, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Intermed Eva Belle Detox Booster 15ml - 40%
27,00  16,20 
Intermed Eva Belle Restore Booster 15ml - 40%
27,00  16,20 
FREZYDERM Antispot Booster Cream 5ml - 30%
13,50  9,45 
LIERAC LUMILOGIE κατά των Κηλίδων 30ml - 30%
56,00  39,20 
INTERMED Pregnaderm Whitening Face Cream Spf15 75ml - 30%
21,93  15,35 
FREZYDERM Antioxidant Radiation Guard SPF80 50ml - 40%
27,62  16,57 
VICHY Idealia Peeling Νυκτός - 30%
30,00  21,00 
Bioderma Cicabio Creme spf 50 30ml - 20%
20,06  16,05 
DUCRAY Melascreen dépigmentant αγωγή εφόδου 30ml - 30%
29,80  20,86 
DUCRAY Melascreen éclat crème riche SPF15 40ml - 30%
28,50  19,95 
DUCRAY Melascreen éclat crème légère SPF15 40ml - 30%
28,50  19,95 


Όλοι έχουν κηλίδες!

Παρόλο που έχουμε την τάση να συνδέουμε την ανομοιόμορφη απόχρωση και τις καφέ κηλίδες της επιδερμίδας με τη γήρανση, το φαινόμενο αυτό μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στο τέλος της εφηβείας, ανεξάρτητα από τον τύπο επιδερμίδας και την εθνικότητα. Η διεθνούς φήμης make-up artist Letizia Carnevale το επιβεβαιώνει με βάση την εμπειρία της: «Εργάζομαι καθημερινά με γυναίκες όλων των ηλικιών και όλων των εθνικοτήτων. Σας διαβεβαιώνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία, ακόμη και μεταξύ των νεαρών μοντέλων, έχουν κάποιες καφέ κηλίδες».

Αίτια κηλίδων

Συζητήσαμε με τη δερματολόγο Joelle Sebaoun προκειμένου να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους διάφορους τύπους καφέ κηλίδων και τα αίτιά τους. Μας εξήγησε ότι τα αίτια αυτά κατατάσσονται στις εξής γενικές κατηγορίες:

  • Ακμή: «Όταν μια ατέλεια που εμφανίζει ερεθισμό ή φλεγμονή εκτίθεται στον ήλιο, μπορεί να παρουσιαστεί υπερβολική μελάγχρωση. Αυτή είναι μια συνηθισμένη αιτία εμφάνισης καφέ κηλίδων στις νέες γυναίκες».
  • Ορμόνες: «Τα αντισυλληπτικά χάπια καθώς και ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία μπορεί να προκαλέσουν, σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, τη δημιουργία καφέ κηλίδων. Η ορμονική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει μέλασμα ή αλλιώς «μάσκα εγκυμοσύνης», μια μορφή ανομοιόμορφης μελάγχρωσης που εμφανίζεται σε μερικές μέλλουσες μητέρες».
  • Έκθεση στον ήλιο: «Οι φακίδες είναι σκουρόχρωμα σημάδια που εμφανίζονται στην επιδερμίδα ως αποτέλεσμα της απ’ ευθείας και παρατεταμένης έκθεσης στις ακτίνες UV. Μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία».
  • Γήρανση: «Οι κηλίδες γήρανσης είναι κοινές μεταξύ των ατόμων άνω των 40 ετών. Οι ακτίνες UV – και η διαδικασία της γήρανσης καθ’ αυτή – μπορούν να προκαλέσουν υπερπαραγωγή μελανίνης. Οι κηλίδες γήρανσης είναι «σωροί» μελανίνης που εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο: χέρια, πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ».

Πρόληψη και επανόρθωση

Παρατηρούμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό όλων των τύπων καφέ κηλίδων που περιέγραψε η Δρ. Sebaoun. Η τακτική χρήση κάποιου αποτελεσματικού αντηλιακού προϊόντος αποτελεί ξεκάθαρα ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην υπερμελάγχρωση που συνδέεται με την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι λοιπόν, η εφαρμογή αντηλιακού προϊόντος θα έπρεπε να είναι καθημερινή συνήθεια, ιδιαίτερα στις ηλιόλουστες περιοχές. Αναζητήστε προϊόντα που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA, οι οποίες ευθύνονται για τη μελάγχρωση της επιδερμίδας. Για την επανόρθωση των καφέ κηλίδων, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τον τύπο τους. Είναι πάντοτε πολύ χρήσιμη η γνώμη ειδικού. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας προτείνει μια αγωγή που μειώνει την παραγωγή μελανίνης στην επιδερμίδα. Ο δερματολόγος σας μπορεί να προσδιορίσει την αιτία εμφάνισης των καφέ κηλίδων καθώς επίσης να σας προτείνει εξειδικευμένη αγωγή επανόρθωσης ή να προχωρήσει σε διαδικασίες όπως είναι τα χημικά peeling και οι θεραπείες με laser.