Το Νο1 Φαρμακείο για Συμβουλές Υγείας
 

ΦΙΛΤΡΑ ΦΙΛΤΡΑ

ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ

Οι ευαίσθητες και δυσανεκτικές επιδερμίδες χαρακτηρίζονται από πολύ υποκειμενικά συμπτώματα που συνδέονται στενά με την ευαισθησία: αίσθηση δυσφορίας, όπως τραβήγματα, κάψιμο, μυρμηγκιάσματα και φαγούρα, μεταβλητής έντασης, που μπορεί να γίνουν μόνιμα και αφόρητα.Ο ρόλος της δερμοκαλλυντικής αγωγής είναι επομένως να επανορθώσει την ακεραιότητα της φραγματικής λειτουργίας, να επαναφέρει την ισορροπία του οικοσυστήματος της επιδερμίδας, να ενεργοποιήσει την αμυντική της ικανότητα, να περιορίσει τη φλεγμονή και να αντισταθμίσει την ξηρότητα.

A-DERMA Exomega Baume Emolliente DEFI, 200ml - 30%
20,20  14,14 
LIERAC Rosilogie Creme Neutralisante Correction Rougeurs 40ml - 30%
32,50  22,75 
LIERAC Sebologie Gel Regulateur Correction Imperfections 40ml - 30%
32,50  22,75 
FREZYDERM Skin Nursery Vit B Cream Booster 5ml - 30%
12,50  8,75 
INTERMED X-CORT 50ml - 30%
16,20  11,34 
FREZYDERM Antioxidant Radiation Guard SPF80 50ml - 40%
27,62  16,57 
AVENE Trixera Nutrition Baume Nutri-Fluide 400ml - 30%
21,20  14,84 
AVENE Trixera Nutrition Lait Nutri-Fluide 400ml - 30%
21,20  14,84 
AVENE Trixera Nutrition Lait Nutri-Fluide 200ml - 30%
18,40  12,88 
Bioderma Cicabio Creme spf 50 30ml - 20%
20,06  16,05 
 
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Το πρόβλημα της ευαίσθητης επιδερμίδας

Οι δυσανεκτικές επιδερμίδες αποτελούν ένα στάδιο ακραίας ευαισθησίας όπου η επιδερμίδα δεν ανέχεται πλέον τίποτα και αισθάνεται πόνο.

Αρκετοί επιβαρυντικοί παράγοντες έχουν αναγνωριστεί:

 • Η κατάχρηση καλλυντικών, η εφαρμογή προϊόντων ακατάλληλων για τον τύπο της επιδερμίδας ή που περιέχουν ερεθιστικές ουσίες (διμεθυλαμινοπροπυλαμίνη, διμεθυλοσουλφοξείδιο, βενζοϊκό υπεροξείδιο, αιθέρια έλαια κ.λπ.).
 • Η επαφή με το σκληρό νερό.
 • Το περιβάλλον (κρύο, ζέστη, ήλιος, ρύπανση, εναλλαγές θερμοκρασίας).
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων.
 • Κάποιες αισθητικές επεμβάσεις που τραυματίζουν την επιδερμίδα και την αφήνουν ευάλωτη (απόξεση με λέιζερ, lifting, βλεφαροπλαστική κ.ά.).
 • Το στρες.

Αυτή η μείωση του ορίου ανεκτικότητας της επιδερμίδας είναι το αποτέλεσμα φυσιολογικών διαταραχών:

 • Αλλοίωση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού που συνήθως προστατεύει την επιδερμίδα από τις εξωτερικές επιθέσεις και τη βοηθά να διατηρηθεί ενυδατωμένη. Πιο διαπερατή και πιο εύθραυστη, η επιδερμίδα γίνεται πιο ευάλωτη στους εξωτερικούς παράγοντες.
 • Πιο γρήγορη απόκριση των νεύρων της επιδερμίδας: οι νευρικές απολήξεις στην επιφάνεια της επιδερμίδας παράγουν νευροδιαβιβαστές που προκαλούν φλεγμονή.

Για τη διόρθωση των ευαίσθητων και δυσανεκτικών επιδερμίδων, τα δερμοκαλλυντικά είναι η πρώτη αγωγή που συστήνουν οι δερματολόγοι με έναν βασικό στόχο: η επιδερμίδα να ξαναγίνει «υγιής».

1. Μέγιστη ασφάλεια

Οι δερμοκαλλυντικές φροντίδες που επιλέγονται θα πρέπει να τέλεια ανεκτές . Θα πρέπει να περιέχουν περιορισμένο αριθμό συστατικών. Οι «ελαφριές» συνθέσεις μειώνουν τον κίνδυνο τυχόν ερεθιστικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των συστατικών. Κανένα συστατικό δυνητικά επικίνδυνο ή περιττό δεν θα πρέπει να ενσωματώνεται.

Προτιμώνται «βιομιμητικά» συστατικά, δηλαδή συστατικά συναφή με εκείνα που απαντούν φυσιολογικά στην επιδερμίδα, επειδή είναι απολύτως αφομοιώσιμα και συμβατά με όλους τους τύπους επιδερμίδας, ακόμη και τις πιο ευαισθητοποιημένες που δεν ανέχονται πλέον τίποτα.

Οι θεραπείες αυτές θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες υπό δερματολογικό, υποαλλεργικό, μη φαγεσωρογόνο έλεγχο. Είναι προτιμότερο να είναι χωρίς άρωμα, χωρίς φωτοευαίσθητες ουσίες, χωρίς αιθέρια έλαια και να περιέχουν ελάχιστα συντηρητικά.

Προτιμότερες είναι οι airless συσκευασίες που επιτρέπουν να χρησιμοποιείται περιορισμένος αριθμός συντηρητικών και προλαμβάνουν τη μόλυνση του προϊόντος κατά τη χρήση του.

2. Μέγιστη αποτελεσματικότητα

Για να είναι μία δερμοκαλλυντική αγωγή όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, είναι σημαντικό τα συστατικά να είναι αυστηρά επιλεγμένα, να πραγματοποιούνται οι καλύτεροι δυνατοί συνδυασμοί αλλά και να επιλέγεται η ιδανική δοσολογία ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια.

Τα κύρια ενεργά συστατικά είναι :

 • Μεταλλικά νερά, κάποια από τα οποία μπορεί να έχουν χαλαρωτικές, επανορθωτικές, ενυδατικές και προστατευτικές ιδιότητες.
 • Ενεργά συστατικά κατά της ερυθρότητας και επανορθωτικά όπως το ασαπωνοποίητο έλαιο αβοκάντο, τα ωμέγα 3.6.9.
 • Ενεργά συστατικά ικανά να ενεργοποιήσουν τις φυσικές άμυνες της επιδερμίδας, όπως τα πρεβιοτικά.
 • Ενυδατικά ενεργά συστατικά όπως η γλυκερίνη, η αλόη βέρα, το βούτυρο καριτέ, οι πολυσακχαρίτες (σάκχαρα)

Η κοσμετολογική ποιότητα των δερμοκαλλυντικών είναι σημαντική, επειδή επηρεάζει και ενισχύει την άμεση και αισθητή αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Τα προϊόντα που συστήνονται πρέπει να είναι απολύτως κατάλληλα για κάθε τύπο επιδερμίδας. Οι απαλές, δροσερές και εξαιρετικά άνετες υφές είναι προτιμότερες επειδή ανακουφίζουν ακόμη και την πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

Πρωτόκολλο Αγωγής

Όταν η επιδερμίδα είναι ευαίσθητη και δυσανεκτική, συστήνεται να:

 1. Καθαρίζετε και αφαιρείτε το μακιγιάζ απαλά με ήπια καθαριστικά/ντεμακιγιάζ χωρίς ξέβγαλμα και χωρίς σαπούνι, ειδικά για ευαίσθητες, δυσανεκτικές και αντιδραστικές επιδερμίδες.
 2. Καταπραΰνετε, ενυδατώνετε και προστατεύετε την επιδερμίδα με υποαλλεργικά καλλυντικά χωρίς άρωμα και με μινιμαλιστικές φόρμουλες, που θα εφαρμόζετε 1-2 φορές την ημέρα.
 3. Για όσες επιθυμούν ομοιόμορφη επιδερμίδα και τη χρήση μακιγιάζ, να επιλέγουν ένα διορθωτικό μακιγιάζ κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες.