Το Νο1 Φαρμακείο για Συμβουλές Υγείας
 

ΦΙΛΤΡΑ ΦΙΛΤΡΑ

ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΓΕΛΕΣ

Οι κολπικές γέλες, φροντίζουν την ευαίσθητη περιοχή σας προλαμβάνοντας κι αντιμετωπίζοντας καταστάσεις όπως λοιμώξεις και κολπίτιδες, ενώ παράλληλα διατηρούν και προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σας.

Συμβουλές για φρεσκάδα και την υγιεινή κατα την περίοδο

Βέλτιστες πρακτικές:

  • Να πλένεστε τακτικά: πλυθείτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να βοηθήσετε στη διατήρηση της καθαρότητας της ευαίσθητης περιοχής σας και την αποφυγή οσμών. Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν ή καθαρίστε τον κόλπο σας.
  • Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο προϊόν: πάντα να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που προορίζεται για την προσωπική υγιεινή, επειδή το δέρμα του κόλπου σας είναι πιο ευαίσθητο από άλλα μέρη του σώματός σας. Πάντα να πλένετε τον κόλπο σας εξωτερικά και μη χρησιμοποιείτε ποτέ κανονικό σαπούνι, αφρόλουτρο ή σαμπουάν στην ευαίσθητη περιοχή σας, γιατί μπορεί να διαταράξει τη φυσική χλωρίδα και την οξύτητα.
  • Τα ρούχα σας: αποφύγετε τα στενά ρούχα ή τα συνθετικά υφάσματα που δεν αναπνέουν. Τα εφαρμοστά ρούχα στην περιοχή του κόλπου μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία και να ερεθίσουν το δέρμα σας. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και φαρδιά ρούχα, για να βοηθήσετε στη διατήρηση της φρεσκάδας και της στεγνότητας.
  • Αλλάζετε σερβιέτες ή ταμπόν συχνά: η συνεχής χρήση της ίδιας σερβιέτας ή ταμπόν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η παρατεταμένη έκθεση σε υγρές σερβιέτες μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα σας.
  • Χρησιμοποιήστε ταμπόν με τη σωστή απορροφητικότητα: Να χρησιμοποιείτε πάντα ταμπόν με τη χαμηλότερη απορροφητικότητα που είναι κατάλληλο για την εμμηνόρροιά σας και ποτέ μη χρησιμοποιείτε ταμπόν, αν δεν έχετε περίοδο. Η χρήση υπερβολικά απορροφητικής προστασίας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς ή ξηρότητα.
  • Σκουπίστε από εμπρός προς τα πίσω: προσπαθήστε να σκουπίζετε την κολπική και την πρωκτική σας περιοχή ξεχωριστά, και σκουπίζετε πάντα από εμπρός προς τα πίσω. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο της έκθεσης του κόλπου σας στα επιβλαβή βακτήρια του πρωκτού, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά: κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόσθετο κίνδυνο λήψης ή μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος, όπως το AIDS και η ηπατίτιδα Β μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις. Ο εν λόγω αυξημένος κίνδυνος οδηγεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις του HIV και της ηπατίτιδας Β στο αίμα, σε αντίθεση με συγκριτικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις τους σε άλλα σωματικά υγρά, όπως είναι το σπέρμα και οι κολπικές εκκρίσεις.